Popis produktu
- sýrařské kultury slouží k úpravě mikrobiálního života mléka a sýrů
- kultura se přidává při výrobě všech druhů sýrů, přidává se kvůli chuti, konzistenci a zajišťuje namnožení žádaných mikroorganismů tak, aby sýr mohl prokysat a následně zrát
- kultura se přidává jak do pasterovaného tak do nepasterovaného mléka
- kultura se používá hlavně při výrobě sýrů kontinentálního typu (Gouda, Eidam, Leerdam, Samsoe) a měkkých sýrů (Camembert, sýr s modrou plísní) i čerstvých sýrů (Hrudka).
- zejména pak plísňové sýry , velmi pomalu prokysává (doba prokysání je 24 hodin, tzn. že sýřeninu ve formách necháte při teplotě cca 30°C prokysávat alespoň 20 hodin)
Sušená kultura váží cca 10g a je na zaočkování 500-1000 l mléka
Dávkování:
- 1 gram na 50-100 litrů
Složení:
- (LL) Lactococcus lactis subsp. lactis
- (LLC) Lactococcus lactis subsp. cremoris
- (LLD) Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetylactis
- (LMC) Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Výrobce:
- CHR Hansen, Dánsko
Návod k použití:
- vybrat kultury z mraznicky těsně před použitím
- vydezinfikujte povrch sáčku chlórem
- otevřít sáček a vysypat lyofilizované pelety přímo do pasterizovaného mléka při pomalém míchání
- míchat 10 až 15 minut, aby se kultura rovnoměrně rozdělila
- doporučená inkubační teplota závisí na aplikaci, při které se tato kultura použije
Doporučená inkubační teplota:
- 25-35 ° C
Skladování:
- při teplotě -18 ° C
Doba použitelnosti:
- 24 měsíců od data výroby