Popis produktu
- přírodní tekutý kouř je hnědý tekutý roztok s charakteristickým aroma
- jedná se o přírodní produkt vyrobený tepelným rozkladem tvrdého dřeva / pyrolýzou /
- používá se na povrchovou úpravu sýrových výrobků, do mastných výrobků (marináda na steaky, kotlety, játra, maso, šunka, klobásy, párky, slanina, žebírka apod), do jídel jako koření, na dochucení polévek a omáček jako náhrada chutě uzené slaniny a masa, do aspiků apod
- tekutý kouř dodá potravinám typické aroma a lákavou chuť tvrdého dřeva
- země původu: Nizozemí
- balení: 100 ml
Aplikace
- může být použit neředěný v plné síle, aplikuje se rozprašovačem, štětcem nebo odměrkou
Doporučená dávka
- v závislosti na aplikaci - při výrobě sýrů postačuje přidat 1 PL do 10 litrů mléka před sýřením a chuť sýra bude vysoké kvality
Obsah alergenů
- neobsahuje alergeny / podle předpisů EU 2000/13 / ES a 2007/68 / ES /
Skladovací podmínky
- skladovat při teplotě 6-21 ° C v originálním uzavřeném obalu
Minimální trvanlivost
- 12 měsíců od data výroby / vyznačený na obalu /, při skladování v rámci výše uvedených pokynů
Látky obvykle přítomné v kouři a v tekutém kouři
Kouř používaný k uzení obsahuje více než 1000 různých chemických sloučenin. Jsou to hlavně deriváty alifatických a aromatických uhlovodíků, které jsou rozdílného významu. Většina z těch, které se vyskytují v udicím kouři jsou sloučeniny, které na základě svých vlastností jsou žádoucí v maso zpracovatelském průmyslu. K těmto sloučeninám patří fenoly, jako jsou O- a N- heterocyklické uhlovodíky, popřípadě jejich deriváty, které jsou důležité pro tvorbu chuti a barvy a mají význam kvůli svým konzervačním účinkům. Fenoly působí díky své strukturní stavbě jako antioxydanty. Syringofenol, který se vyskytuje především v tvrdém dřevě a guajakolfenol ve dřevě měkkém reagují s dusitany v nasolovaných masných výrobcích a jsou významné pro tvorbu aroma. Oxydační produkty alifatických uhlovodíků, jako jsou alkoholy, aldehydy a karbonové kyseliny přispívají podstatně k tvorbě aroma. Pro rozvoj kouřové barvy jsou tyto látky také rozhodně nutné, protože vodík karbonových kyselin je katalyzátorem reakce mezi bílkovinami obsaženými v mase a aldehydy v obsaženými udicím kouři. Tato reakce se také podílí na stabilizaci střev a materiálů zpevňujících povrch masných výrobků. Karbonyly v kouři se jako fenoly podílí na konzervaci masných výrobků svým antimikrobiálním účinkem. Ve spojení s udícím kouřem má při uzení rozhodující vliv na mikrobiologickou stabilitu masných výrobků pokles aw ~hodnoty, která je měřítkem pro jejich sušení.
Mezi tekutými kouři nebo kouřovými kondenzáty je v porovnání s čerstvě vyvíjeným kouřem zásadní rozdíl a to, že je z nich odstraněna zdravotně závadná dehtová frakce. Tekutý kouř obsahuje také sloučeniny důležité pro konzervování masných výrobků, udržení stálosti jejich barvy a vůně. K těmto sloučeninám patří fenoly, alkoholy, karbonyly, kyseliny a uhlovodíky. Tím, že lze měnit složení dřevěných štěpků a parametry výrobního postupu, je možno vyrobit preparáty na bázi tekutého kouře s velmi rozdílnou skladbou kyselin, fenolů, karbonylů, hodnot PH a viskozity a s tím docílit různých vlastností výrobků."